top of page
Zoeken

Meewind 177

Van pleziertuin via stadslandbouwproject naar proeflokaal


 

Ik beloofde: Amsterdam, zoals je dat nog niet kent, lekker op je eigen karretje. Wie Oud-Zuid of haar grachtengordel nooit verlaat, weet niet wat zij mist. Meewind fietste veel vaker door allerlei uitstulpingen van Amsterdam, maar steeds zijn er weer hele nieuwe wijken, bossen en lunchplekken. We verzamelden dit keer lekker laat, bij Spinoza. Femke Halsema kan vanuit haar burgemeesterskamer naar hem zwaaien. ‘We’ zijn Sjerry & Jan, Patricia en haar Haas, Tonja en Rogeria met vriend Klaas. Alleen Joost ontbrak, maar die zou wel gek zijn om vanuit haar Entrepotdok de stad in te rijden, nu ze wist dat we om elf zouden koffiedrinken in de mooiste tuin van Amsterdam, achter Huize Frankendael.


Direct al moeten we in de omleiding. Want onze route langs de Amstel is versperd door een mensenmassa die Peter R. – opgebaard in Carré – de laatste eer wil bewijzen. Dat wordt even onbarmharitg Wibauten. Bij het oude Parool (niet Pariool zeggen) rijden we de Transvaalbuurt binnen, de Ringdijk over en dan langs de Dantzig volkstuinen Park Frankendael in. Restaurant Merkelbach besluipen we vanuit de bosjes in de achtertuin, waar Joost op een beeldig wit bankje stiekem zit te chatten. Koffie met appeltaart in carrévorm. En dan de nieuwe witte huizen bekijken in de uitvindersbuurt.

Over de verkeerde stoep van de Middenweg bereiken we betondorp met zijn idyllische Brink. Bij de kruising van A10 en Gooiseweg zijn werkzaam-heden. Ik voer een voorverkenning uit. Jan Schipper die Amsterdam Zuid-Oost als zijn broekzak kent leidt ons door de fietspadenbrij van Diemen-Zuid.

En dan zijn we in Holland Park, een splinternieuwe wijk van Sjoerd Soeters met grachten, torenflats en binnentuinen, alles zonder erfpacht, want gemeente Diemen. We steken over naar de laagbouwbuurt Eekholt waar de straten Entabeni, Empangeni of Emanzana heten, een nieuwe Afrikaan-derbuurt. En dan zien we – in het groen – tussen totempalen en speeltoe-stellen - Elixer liggen, waar de bonensla en de citrusdrank ons gaan opmon-teren.


Wat is Elixer? Een buitenpost, een buurtplek, stadslandbouw, houtoven, eetterras, voedseltuin, pop-up? Hoe duurzaam en ciculair wil je het hebben? Met excellente chefs die we nog kennen van le Hollandais, Hemelse Modder, Wilde Zwijnen en Roest. Laat de hibicuspunch met geblancheerde spelt-salades maar aanrukken. Dat is even andere koek dan ossenworst met een hard gekookt ei.

We fietsen door. Nu laat Jan S. ons zijn Diemerbos zien. Vanuit Geerdinkhof steken we over een mooie luie brug de Gaasp over, die Gein en Diem verbindt. Wat later passeren we House of Birds, met eigen brouwerij en kindvriendelijke vegaburgers. En dan rijden we een traject waar je eigenlijk nooit komt, omdat het niet stad-in of stad-uit is. Ik heb het over de Overdie-merweg tussen het moerassige PEN-bos en het Diem. Even in westelijke richting langs het Amsterdam-Rijnkanaal, dat eigenlijk een Amsterdam-Waalkanaal is, en dan snel de Diemerpolder in vol schapen, vrouwen met honden en kinderen die gaan zwemmen.


We zijn in Diemen-Noord, je komt er nooit, want ingeklemd tussen auto-wegen, knooppunten, spoorlijnen en water. Eest de vlinderbuurt (Vliervlinder), dan de botenbuurt (Galjoen), dan de watervogelbuurt (Fuut) en tot slot de Zigtbuurt (Zeezigt). Onder de Nesciobrug door, door het woonwagenbuurtje, naar het Sciencepark om af te blussen in ’t Nieuwe Diep.Een sprookjesachtig, in het Flevopark gelegen, oud-stoomgemaal, waar de spiritualiën zelf gestookt zijn. Jan S. neemt een’t hempje licht op, zijn Sjerry kiest een zeemandswelvaren, Tonja gaat voor pruimpje prik, Klaas pakt een eau de ma tante, Rogeria tekent voor een bittere lijdenstroost en Patricia en Jan opteren voor een roosje zonder doornen.


We fietsen het park uit, door de Israëlische begraafplaats, onder de Insulindeweg door en dan in het Javaplantsoen – met de ongelijke sier-bestrating – raakt Tonja, druk pratend met Joost, dus ongelukkigerwijs, in een verkeerde gleuf terecht. Ze valt, bezeert haar linker elleboog, maar haar prachtige jurk blijft ongerept en Joost begeleidt haar lief de Indische buurt door en Amsterdam Oost uit tot aan het vertrouwde Weesperplein, vlak bij de Amstel waar nog steeds drommen mensen op weg zijn naar de opgebaarde misdaadverslaggever.


Er is nog veel meer onbekend Amsterdam. Een volgende keer gaan we naar Noord. Denk daar bijvoorbeeld aan IJLand in het Keerkingpark, Zonnehuis, TuttiFruttidorp, Wilmkebreekpolder, Buiksloterham en Oranjesluizen.Meewind 177 op 21 juli: Stopera, langs Amstel, Afrikaanderbuurt, Park Frankendael met Merkelbach, Watergraafsmeer, Betondorp, Diemen Zuid, Holland Park, Eekholt, voedseltuin Elixer, Ganzenhoef, Geerdinkhof, Diemerbos, Sniep, langs Diem en Amsterdam-Rijnkanaal, Diemerpolder, Diiemen-Noord, Sciiencepark, Flevopark met ’t Nieuwe Diep, Javaplein

(15 km.)62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

MEEWIND 185

MEEWIND 184

Comments


bottom of page