top of page
Zoeken

Meewind 155


 

Gooimeer, Tafelberg, Eempolders en Zuiderheide (26 juli 2017)

 

Ik had beloofd dat we voor Meewind 155 gewoon weer de trein zouden pakken. Ik wilde – vanwege de buien in het zuidwesten – bij Apeldoorn fietsen en toen dat niet lukte, onder Zwolle, en toen ook dat niet ging langs de Utrechtse Vecht. Wat wilde er niet? Apeldoorn en Zwolle hebben geen bewaakte fietsenstallingen meer. Je kunt er alleen nog met een pasje een ov-fiets op de kop tikken en dat wil lang niet iedereen. Dus zocht ik zes keer achter elkaar een fietsenverhuurder dichtbij een station, ook nog in Hilversum. Ik plukte via Google een telefoonnummer, toetste dat in en hoorde dan elke keer: Dit nummer is niet in gebruik. Bel 1850. Bij 1850 of bij de VVV gaven ze je dan hetzelfde nummer, dat je opnieuw draaide – tijdens normale winkeltijden – en weer: Dit nummer is niet in gebruik. Na anderhalf uur gaf ik de strijd op. Ik belde alleen nog een mannetje in de haven van Huizen en dat nam wel op. Meewind gered. Maar aan een experiment valt niet meer te ontkomen. M.i.v. Meewind 156 gaan we – het moet niet gekker worden – op eigen fietsen de trein in en hoe lang dat bejaarden bevalt zullen we merken. We beginnen met groepen van maximaal zes mensen. Maar nu Meewind 155. Want we willen de natuur in en geen ambtelijke molens.

Francine betoonde zich onvergenoegd dat we niet met de trein gingen. Ze had net

een dure NS-kortingdag genomen. Ik kon haar niet helpen. Huizen ligt, sinds de Gooische Moordenaar er de brui aan gaf, niet meer aan een (tram)spoorlijn. Er is wel een perfecte snelbusverbinding. Bus 320 brengt je van Amsterdam Amstel binnen veertig minuten naar het Nautisch Kwartier in Huizen, met zijn karakter-istieke kalkovens, waar ze vroeger ongebluste kalk maakten en waar je nu vet kunt feesten. Onze fietsen worden uitgegeven naast het terras van De Haven van Huizen (sinds 1859), waar ooit de haring gerookt werd tot goudgele bokking.

We drinken koffie en rijden langs het Gooimeer naar het nog altijd gewilde speel-

park Oud Valkeveen. Dan over de dure Flevolaan naar Bikbergen en door het IJzeren Veld omhoog naar de Tafelbergheide met schaapskooi. We zakken Blaricum binnen en fietsen verder zuidwaarts naar de velden van de Larensche Mixed Hockeyclub. Daar belt Hilde haar vriendin Karin. Ze nodigt zichzelf en de groep uit en even later zitten we in een wilde achtertuin in Eemnes glazen water te drinken. Mattie en Jan Schipper brengen ook nog even een poppenhuis de trap op. Maar dan wordt het tijd voor de lunch. Ik stel Kasteel Groeneveld voor, in Baarn. Langs de Eempolders fietsen we de Wakkeren Dijk af. Het is druk in het Grand Café aan de museumtuin, maar de plt’s (lees: pastrami, lettuce and tomatoe) smaken heerlijk en de karnemelk is ijskoud. We rijden door de wonderschone kasteeltuin richting Hilversum en buigen dan naar het noorden voor een fikse klim over de Zuiderheide. Via de Zevenenderdrift rijden we Laren binnen. Langs het gemeentehuis met het groene dak, waar appartementen gaan komen, naar Blaricum. Bij IJssalon De Hoop zijn de rijen te lang. Dus karren we over de Oostermeent en langs de Bijvanck en de A 27 terug naar Huizen. We weten niet wat we zien. Hele nieuwe wijken, flats met daktuinen in het water, zomerkaden en strandjes, drie kilometer langs het Gooimeer, te ondiep om te zwemmen, Almere Haven en Almere Hout aan de overkant. Voor we in de bus terug stappen, drinken we bier, thee en scropino op een terras aan de jachthaven.

Bij Crailo stappen we weer over op onze snelbus. Behalve Francine. Zij blijft zitten tot station Bussum-Zuid om vanaf daar haar kortingskaartje uit te baten.

Op Amstel rijdt de tram naar Welling net voor onze neus weg. Dorst.

Meewind 155 op 26 juli 2017 met Jan Schipper, Sjerry van Vlerken, Hilde,

Matti, Francine en uw razende reporter.

Route: Huizen-haven, Oud Valkeveen, Bikbergen, Tafelberg(heide), Blaricum,

Laren, Eemnes, Baarn, Zuiderheide, Vredelaan, Laren, Blaricum, Oostermeent, Bijvanck, Vierde Kwadrant, Huizen (35 km).

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

MEEWIND 185

MEEWIND 184

Comments


bottom of page