top of page
Zoeken

MEEWIND 158


 

Route Meewind: Heerde, Veessen, Wijhe, Fortmond, Veessen, Oene, Epe, Renderklippen, Heerderstrand, Kolthoorn, Heerde (31 km). (158 op 6 juli 2018)

 

De schoolvakanties zijn begonnen, dus Meewind fietst weer. Time flies, editie 158 alweer. Waar nu weer eens heen te gaan? Waarom niet naar een streek waar de plaatsnamen op een e eindigen? Dat heb je in Drenthe bij Rolde en Peize, in Zeeland bij Kloetinge en Wemeldinge, in Overijssel bij Raalte en Zwolle, dus kozen wij voor de Veluwe en fietsten van Heerde naar Epe, en omdat de weg tussen die twee plaatsen was opgebroken, reden we een stukje om, over Wijhe en Oene.

Het geval wil dat mijn zus in Epe woont. Ze heet Marjolijn en omdat ze vond dat wij elkaar te weinig zien, besloot ik haar bloot te stellen aan mijn fietsclub en dat is beide partijen goed bevallen. Marjolijn mengt makkelijk en ook de Meewindsters houden wel van een praatje. Bij Veessen heeft ze ons – alsof ze bij Waterstaat werkte – bij een lange brug met waterschotten uitgelegd hoe het project Ruimte voor de rivier werkte.

De rivier is in dit geval de IJssel, maar wie zijn aardrijkskunde een beetje bijhoudt, wist al dat Wijhe niet aan de Lek ligt, zoals Maastricht niet aan de Waal, en Waal-drecht niet aan de Rijn, net zo min als Rijnsaterwoude, dat aan het Braassemermeer ligt, waar trouwens geen brasem meer wil paren.

Het is bekend dat de Meewind-verslagen op warme dagen, als er weinig gebeurt, vollopen met apekool of erger.

Mijn moeder zei altijd bezorgd: ‘Waar haalt onze Jan het toch allemaal vandaan?’

Omdat in Heerde geen trein stopt, moesten we met eigen vervoer. Hilde nam Francine mee, Jan Schipper vervoerde Marja in zijn rode Lexus en ik nam Matti, Herman en de knappe Patricia onder mijn hoede. Zus Marjolijn kwam op haar eigen fiets.

De fietsen huurden we bij Van de Put, want dat was ook tijdens Meewind 75 op 21 juli 2009 al prima bevallen, al kon je als heer het beste een damesfiets nemen, want de herenfietsen waren domweg te hoog. Er was mij alles aan gelegen om Francine niet te laten ontdekken dat ze negen jaar geleden ook al van Heerde naar Wijhe gefietst was, want Meewind kopieert zichzelf nooit. Ik besloot daarom dit keer met spijt het eminente hazelnootgebak bij Kamphorst over te slaan, de tocht in omgekeerde richting te rijden, in Wijhe achter ‘t Praathuys (waar we lunchten) om te rijden, Vorchten en Wapenveld links te laten liggen en van een frisse duik bij het Heerder-strand af te zien. Maar we werden verraden door de ooievaar bij Fortmond, die uitkreet: ‘Als dat Meewind niet is, dan ik eet ik mijn ooivaarshorst op.’ Francine vatte de reprise sportief op, geen wanklank.

Tja, wat verder nog te vermelden? Bij de ochtendkoffie in een Engelse tuin in Veessen, namen we met zijn negenen vier appelpunten, al hadden we er vijf besteld. In de Duursche Waarden beklommen enkelen van ons een stalen uitkijktoren, omdat de schoorsteenpijp van de voormalige steenfabriek niet bestegen mocht worden. Met de rode knop wisten we het Kozakkenveertje naar onze kant van de rivier te dirigeren.

Wat moeten kaarsvet etende kozakken op de grens tussen Gelderland en Overijssel? Ach, overal zijn huurlingen om te helpen de gehate Fransoos te verjagen, zoals ook hier in 1812.

De lunch kwam laat dit keer, maar mocht er wezen. De Posthoorn is een gerenommeerde zaak op de Markt in Epe met een schaduwrijk terras en rieten stoeltjes met dekens, dat werk. In plaats van garnalenkroketten, koos ik voor een Dame Blanche, wat iedereen gek vond, maar wat niet gek was, want het was warm en Jan Schipper mocht mijn slagroom.

Zonder Marjolijn, die nu vlak bij haar huis was en het wel welletjes vond, deden we nog een mooi stukje Veluwe tot slot. We namen de Dellenweg met chique rietgedekte bungalows, staken bij een hertenkamp de Renderklippen over om slingerend door het Bakhuisbos, via het natuurbad en Kolthoorn terug te keren naar Heerde. Op de autoradio hoorden we hoe Frankrijk de macho’s uit Uruguay met een zwabberbal vernederde, terwijl onze Kiki Bertens de 38-jarige Venus Williams een mirakels lawntennislesje gaf.

Route Meewind 158 op 6 juli 2018: Heerde, Veessen, Wijhe, Fortmond, Veessen, Oene, Epe, Renderklippen, Heerderstrand, Kolthoorn, Heerde (31 km).

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

MEEWIND 185

MEEWIND 184

Comments


bottom of page