top of page
Zoeken

MEEWIND 159

Een vooruitblik op landschapspijn (13 juli 2018)

 

Het experiment dat ik deze keer doe, het is voor het eerst, is bezien of het mogelijk is om een Meewindverslag te schrijven vóór we gefietst hebben.

Om te bewijzen dat ik dat gedaan heb, heb ik dit verslag voor vertrek op 13 juli om 09:49 uur van A’dam CS spoor 8 gemaild naar twee integere volgers: Eveline van den Elsaker en Willem Jens.

Heen fietsten wij door Hoogkarspel en terug door Bovenkarspel en toen bedacht ik ineens: Meewind is reizen zonder reden. Hoogkarspel, Boven-karspel het maakt niet uit. De ene karspel heeft zijn hoofdstraat en de andere zijn streekweg. Een karspel of een kerspel is een parochie, die kan uitgroeien tot platteandsgemeente.

Tussen Hoog- en Bovenkarspel liggen alleen Lutjebroek en Grootebroek. Binnenwijzend ligt dan weer tussen Oosterblokker en Westerwijzend. Waar hebben jullie vandaag gefietst, vragen ze bij Welling, en naar waarheid antwoorden wij: we scheerden dit keer vlak langs Binnen-wijzend.

Binnenwijzend is er klaar voor om opgenomen te worden op de afvinklijst: Plaatsen die je gezien moet hebben. Ik heb slecht nieuws voor Binnenwijzend. Het zal een plaatsje blijven waar de toeristen niet gaan komen. The Beatles zijn de laatsten die in Blokker gespeeld hebben. Alles heet hier tegenwoordig StedeBroec en ook dat zal niet helpen.

De suïcide onder adolescenten in West-Friesland blijft te hoog. Meewind fietst barmhartig door een gebied waar mensen liever weg willen.

De Groene Amsterdammer van deze week (nr. 28) gaat over de filosofie van het toerisme. Het blijkt dat mensen reizen om te onvluchten. Wie meefietst met Meewind – hoeveel komen er vandaag opdagen? – moet zich niet af-vragen waar zij geweest is, maar wat zij wilde ontvluchten. Genoeg gelul.

Heen en weer tussen Hoorn en Enkhuizen reed Meewind nog niet eerder.

Maar in De Streek waren we al wel. Ik ben benieuwd of de scheepslift in de Broekerhaven er nog is, waarin ik Liesbeth in 2006 met fiets en al overtakelde van het Hoornsche Gat in de meters lager gelegen Wortelsloot.

Het is te hopen dat er bij Ruiter op het stationsplein in Hoorn genoeg fietsen zijn, want anders moeten we uitwijken naar Ben Docter op de Kleine Noord.

Het koffie drinken is ook zeker geen gelopen race. Want er is geen tijd om eerst de stad in te gaan. We moeten direct naar het noorden en dus moeten we hopen dat Brasserie d’Oude Veiling, vlak bij de gevangenis, de koffie klaar heeft. Want koffie verderop in de polder lijkt me kansloos.

Eenmaal in Enkhuizen komt alle weer goed; daar herinner ik me diverse fijne lunchplekken. Van Bleiswijk is er hoop ik nog en anders De Compagnie of iets bij de Dromeraris of de restauratie in het winderige kopstation.

Het laatste probleem is het zwemmen. We rijden talrijke kilometers langs het Markermeer, maar echte strandjes? Ik gok op Oosterleek of anders bij Schellinkhout, maar dat is wel erg dicht bij Hoorn.

In ieder geval keren we niet terug naar Welling voor we aan het Houten Hoofd in Hoorn de scheepsjongens van Bontekoe over de bronzen koppen geaaid hebben.

Meewind 159 reed op 13 juli 2018 van Hoorn, Blokker en Zwaag over Westwoud, Hoogkarspel, polder Het Grootslag, Enkhuizen, Bovenkarspel, Grootebroek, Lutjebroek,Venhuizen, Tersluis, De Weed, Oosterleek, Kraaienburg en Schellinkhout terug naar Hoorn (42 km).

Toegift

Even afhechten. Zat ik er ver naast? Er reden maar drie van de negen aangeschrevenen mee: Hilde, Matti en Marja. Mijn sombere voorspelling over de koffie klopte. Het lukte pas in Westwoud om in een treurige tent, De Lindeboom, koffie te scoren. Met de route is gesmokkeld. We lunchten laat, in ‘Onder de wester’, een nieuwe zaak met grote tuin naast een oud weeshuis.

Daardoor was er geen tijd meer om door StedeBroec te slingeren. Vanuit Enkhuizen gingen we meteen de dijk op en misten zo Bovenkarspel, Grootebroek, Lutjebroek en Venhuizen. In totaal fietsten we toch minstens 40 kilometer.

Wat ik niet heb kunnen voorzien was dat we onderweg een aardbeienautomaat zouden tegenkomen en een paard in jasschort, maar het hondje van de scheepsjongens van Bontekoe hebben we een kluif gegeven. Van zwemmen kwam niets meer, verkoeling zochten we op het terras van de Oude Waag, hartje Hoorn.

Volgende Mee(r)winden

De volgende eendaagse Meewind is in week 31 vanaf 30 juli. In week 29 is er een meerdaagse Meewind, ookwel Meerwind, in en rond Leuven en over de taalgrens.

Dit spektakel moet volgende week (= week 28) grondig worden voorverkend. De nummering loopt gewoon door. De Belgische Meerwind wordt Meewind 160 en de eerste eendaagse Meewind in augustus dus Meewind 161.

Eind augustus is er weer een inmiddels overtekende Meerwind vanaf een landgoed in de Gelderse Achterhoek. Kunt u het allemaal nog behappen?

Jan van HaseBroec tot Stedejurc

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

MEEWIND 185

MEEWIND 184

Comments


bottom of page