top of page
Zoeken

MEEWIND 162


 

OP ZOEK NAAR ZICHZELF (10 augustus 2018)

 

Joost was te laat. Ze kwam niet opdagen. De intercity naar Nijmegen reed zonder haar weg van spoor 4 op Amsterdam Centraal. De achtste huurfiets bleef ongebruikt staan achter partycentrum De Reehorst in Ede. Joost blijft welkom. Debuteren bij Meewind kan altijd.

Na vier tropische Meewinden naar Heerde, Hoorn, Heverlee (in Vlaams Brabant) en Haarlem fietsten we eindelijk onder puike weersomstandigheden. Een frisse bries, schitterende Hollandse luchten en af en toe een kort, fel en heilzaam buitje.

We rijden zuidwaarts langs kasteel Hoekelum naar Bennekom, bekend van het gruwelijke lied

Een jongeman uit Bennekom

Die vond een oude vliegtuigbom

Hij nodige zijn vriendjes om

Het ding te demonteren

Op zijn begrafenis verscheen

Van al die vriendjes er niet een

Zij lagen met versplinterd been

Dat kwam van het exploderen

Na de A12 slaan we meteen rechtsaf de Gelderse Vallei in. Over mooie schaduw-rijke kronkelweggetjes en over fietspaden langs grebben en griften rijden we af op de Grebbeberg. Die fietsen we niet op. Wel staan we stil bij kazemat S15, waar dienstplichtig sergeant N. Hendrikse met slechts één mitrailleur en elf manschappen moedig standhield tegen de Duitse overmacht.

En dan gaan we eten in panoramares-tauant De Blaauwe Kamer, dat uitzicht biedt op wat reeën in een uiterwaard. We laten de pont naar Opheusden voor wat hij is en fietsen over een dijk naar Wageningen, de stad van de life sciences. Ook Wageningen gaan we niet in, noch de Wageningse Berg op. We blijven tussen Wageningen en de Nederrijn doorfietsen. Van de rivier zie je weinig, op zijn hoogst een enkele strang. Ik heb opgezocht wat ‘strang’ betekent.

Het is ‘dode rivierarm’. We laten de vervaarlijk rook uitbrakende papierfabriek van de internationale Smurfit Kappa Groep rechts liggen en rijden de lange oprijlaan van het Oranje Nassau’s Oord op, in Renkum zeggen we eenvoudig het ONO. Een oord is een plaats waar een bepaalde functie vervuld wordt, bijvoorbeeld een skioord.

Koning Willem III kocht het ooit om de heimwee van zijn vrouw Emma (naar haar geboortestreek in Hessen) te verzachten. De Veluwe lijkt in de verste verten niet op Hessen, maar Willem III deed wel meer rare dingen. Later kwamen er longlijders te liggen en tegenwoordig kan je er redelijk revalideren dankzij de Zinzia Zorg Groep.

Dat is het leuke van Meewind; je hoeft niet mee te fietsen om toch heel wat aan de weet te komen. Bij de ommuurde tuin ziet Sjerry dat haar Jan zijn tas niet meer heeft. Die rijdt pijlsnel terug naar een fietsenschuurtje waar wij even schuilden voor de regen.

Dan langs het restaurant Campman, dat laatst nog uitbrandde. De Gelderlander van 26 maart 2017 wist te melden dat het vuur bij de frituurpan razendsnel om zich heen greep, zodat de blusdekens niet baatten. Het vuur trok door de afzuigkap heen en al snel brandde het pand als een lier, wat veel bekijks trok. Pas na anderhalf uur kon het sein brand meester worden gegeven. Maar we moeten verder, nu langs Nol in ’t Bosch, al sinds 175 jaar een populaire bestemming voor de vakantieganger en de vermoeide zakenmens. Een nol, maar dat wist u al, is een zandheuvel, maar net zo zeer een ongerooide stomp van een gevelde boom. En nollen is – naar believen – foppen of neuken.

En nu geen flauwe kul meer, maar regelrecht over de Keijenberg en de Oostereng terug naar station Ede-Wageningen. In de trein zitten twee vrouwen die de hele dag op zoek waren naar zichzelf en wat is, zeg eerlijk, Meewind meer dan dat?

Meewind 162 op 10 augustus 2018

Deelnemers: Tonja, Francine, Ina, Hilde, Sjerry en Jan S. en Jan H.

Route: Ede, Bennekom, Grebbeberg, Blauwe Kamer, Wageningen, Oranje Nassau’s Oord, Renkum, Oostereng, Bennekom (34 km).

Wie de Blauwe Kamer-route van de ANWB zelf nog eens wil narijden heeft genoeg aan de fietsknooppunten 90-91-92-28-31-24-81-80-89-88 en 67 (in deze volgorde, al kan omgekeerd natuurlijk ook).

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

MEEWIND 185

MEEWIND 184

Comments


bottom of page