top of page
Zoeken

MEEWIND 163


 

EEN RONDJE WOLDERWIJD (17 augustus 2018)

 

Niemand hoeft naar Zeewolde. En juist daarom deed Meewind het. Bijna 20 jaar draaide het femofietsgezelschap als een kat om de hete brij, maar in de nazomer van 2018 kwam het ervan. Honderd jaar na de vaststelling van de Zuiderzeewet. Eerst reden wij in drie auto’s naar fietsverhuur Van Nijhuis in het buitengebied van Ermelo. Vervolgens fietsten wij over de Zeeweg en de Schaapsdijk naar Strand Horst. Van daar voeren wij het Wolderwijd over met de scholierenboot, die Flegel heet. Vreemd. We nemen de langere zomerroute. Niet naar het strand, maar naar de haven. Om de zwanenkolonie heen.

Het Wolderwijd scheidt het Nijkerker- en Nuldernauw van het Veluwemeer. De dikke van Dale kent de term nauw wel als zelfstandig naamwoord, maar de term wijd alleen als bijwoord. Er bestaat dus wel een zee-engte, maar niet zoiets als een meer-wijdte. Flevoland wordt onderwijl van west naar oost omgeven door de rand-meren IJmeer, Gooimeer, Eemmeer en Veluwemeer, niet meer en niet minder.

Zeewolde dus. De naam staat voor ‘oerbos, door zee overspoeld’. Swifterbant, Biddinghuizen en Roggebolt zijn ook niet veel soeps, maar Zeewolde spant de kroon. Veel ouder dan 25 jaar is het niet en dat zie je er aan af. Wat heeft het frisse dorp te bieden? Allereerst natuurlijk zijn centrale ligging drie meter onder de zeespiegel.

Zeewolde staat verder voor ontspannen, ontdekken, sfeer proeven, actief uitleven, kortom voor puur plezier. We drinken matige koffie op een lullig terras met lichtjes en palmen. Gelukkig is daar – voor de broodnodige afleiding – Femke met haar toverdoos.

Het bos naast Zeewolde heet het Horsterwold. We gaan het in. Eerst langs een speel- en klimbos, dan over een verschrikkelijk schervenpad tot aan de Dasselaarsweg.

Daar naar rechts en dan de Spiekweg over en nog dieper het veel te jonge loofwoud in. Door moerasgebied de Stille Kern met zijn konikpaarden en langs de Blauwe Diamant met een gezin in kano’s. De tuurtoren, het naturistenpark en het Meer van Galilea missen we. Want we willen ook nog naar het Harderbos met zijn hooglanders en het pannenkoekenhuisje van Hans en Grietje. Maar ook dat blijkt te hoog gegre-pen. We fietsen heerlijk langs het Wolderwijd en over de Knardijk langs het Harder-broek, maar dan is het te laat om nog langer in Flevoland te blijven hangen.

Genoeg gepolderd; we steken over naar Harderwijk, bekend van spionnenschool en dolfinarium. Dat wordt kibbeling eten aan de boulevard. Dan is de keuze om nog een stukje Veluwe mee te pakken of ons rondje Wolderwijd helemaal af te maken. We doen het laatste. Eerst hebben we het water rechts en Harderwijk links en daarna houden we het water rechts en krijgen we de A 28 links. Erg spectaculair is dat niet. Ik schaam me voor deze wat al te schrale afloop.

Meewind 163 op vrijdag 17 augustus 2018

Route: Ermelo, Horst, Wolderwijd over, Zeewolde, Horsterwold, Harderbroek, Knardijk over, Harderwijk (32 km).

Deelnemers: Twee debutanten: Joost Vlieger en Han de Vries.

Drie Jannen (Schipper, Van Frankenhuysen en Harderbroek).

Voorts de meisjes Jet, Ina, Hilde en Margit.

Dan nog: één Matti.

Maakt samen: tien Meewinders. Niet slecht voor Zeewolde.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

MEEWIND 185

MEEWIND 184

Comments


bottom of page