top of page
Zoeken

Meewind 164

Bijgewerkt op: 12 jul. 2020


 

21, 22 en 23 augustus 2018

 

De Gelderse Achterhoek is te groot om in drie dagen per fiets te verslinden. Meewind verkende deze zomer het noordwestelijke kwadrant. Dat is het gebied tussen Steenderen in het westen, Ruurlo in het oosten, Deventer in het noorden en Gelders Hengelo in het zuiden. Eerder (Meewind 145 in 2014) fietsten wij vanuit Winterswijk door de oostelijke Achterhoek, met als hoogtepunten het Montferland en het Buurserzand. Wat nu nog aan Achterhoek resteert, is niet urgent. Want rond Varsseveld valt er weinig te beleven; het is er te agrarisch en er zijn daar geen leuke landgoederen en kastelen meer.


Het Meerwindsucces drijft op spotgoedkope arrangementen uit ANWB-gids en Volkskrant van aanbieders als Voordeeluitjes.nl en Travelbird. De hotels waarin je dan verzeild raakt, hebben vaak een verleden als sanatorium, verpleeghuis of gesticht.

De kamers zijn niet veel soeps, maar de ligging van de verblijfslocaties is vaak wonderschoon. Dat geldt zeker voor Landgoed Ehzerwold, iets oostelijk van Almen gelegen tussen het Twenthekanaal van Zutphen naar Enschedé en de heerlijk meanderende Berkel. E-bike hotel Ehzerwold is een lusthof van parken, fonteinen, terrassen, tuinen en paviljoens. Het krioelt er van de krasse oudjes die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Er is in de arrangementen steevast een welkomstdrankje, diner-buffet, proeverijtje en/of gratis wandelroute of streekgerecht inbegrepen.


De eerste dag doen we een rondje Gorssel. Dit keer oriënteer ik mij met behulp van een wandelkaart, met de heerlijke schaal 1:25.000, waarin dus een kilometer in het terrein wordt weergegeven in niet minder dan 4 centimeters kaartbeeld. Voordeel is dat je tot in de haarvaten van een gebied kunt doordringen. Nadelen zijn dat je dan vaker door mul zand dan over glad asfalt voortgaat en dat je je op wandel- in plaats van fietsknooppunten verlaat en dat is als je dertig kilometer wilt fietsen geen pretje.

Voor de declamatie van Starings Zutphense vertelling over Den Hoofdige Boer stellen wij ons op tussen het gelijknamige logement en ’t Almensch kerkje. Door de Harfense Steeg en over de Jodendijk rijden we noordelijk langs Eefde. De Ravenswaarden langs de IJssel fietsen we niet echt in, want we zijn te laat gestart en de rivier zelf kan je toch niet zien. We moeten lunchen en zijn met zijn vijftienen en bovendien is er een museum te Gorssel. Dus zit er maar één ding op: ik laat de groep vrij. Ze moeten zelf maar zien of, waar en met wie ze eten, kunst kijken, shoppen of rondwandelen.

Vrijheid, blijheid, na vijf kwartier weer verzamelen. Er is geen tijd meer voor Epse, Dorth of Harfsen. We rijden door het bos van Joppe en over de bloeiende Gorsselse Heide terug naar het hotel om zwemplunje te halen. Dan is daar de verrassing: een tochtje met een fluisterboot over de Berkel. Alles krijgen we van twee doorgewinterde schippers te horen over afwatering, kanalisering, flora en fauna, stroomdraad en grasland. De flesjes Berkelbitter gaan grif van de hand. Na afloop gaat een deel zwemmen, een deel drinken in de elegante theetuin van De Hoofdige Boer en de rest doet een hazenslaapje.

De tweede dag rijden we langs Huize De Voorst naar hartje Zutphen. We drinken koffie op de Houtmarkt, slaan idioot veel afgeprijsde jurken en hemden in en rijden langs de Walpurgiskerk de stad uit, langs de oostoever van de IJssel. Dan beklimmen we de Cortenoeverse brug om vervolgens via de Brummense bandijk koers te zetten naar Bronkhorst (sinds 1482).

In dit idyllische museumdorpje verorberen we te weinig mosterdsoep en te dikke broodhompen, opgetast op overdreven etagères. De rinse rundercocktails en de witte bieren zijn niet aan te slepen, want het is bloedheet. Dan is er – naast de slotkapel van het vroegere kasteel – opnieuw een Staringervaring.

Sikkels klinken, sikkels blinken

Ruischend valt het graan

Zie de bindsters garen

Zie in lange scharen

Garf bij garven staan (2x)

Ons staat een zware terugtocht te wachten. We fietsen over Baak en Wichmond en dan eist men thee. Ik zoek op de kaart het dichtstbijzijnde theekopje en ga de groep voor naar De Rietberg aan de Veengoot. In een overdekte voormalige hooiberg kan je zelf thee maken en raketijsjes pakken. Er is een betonnen tafeltennistafel, je kunt slapen op boomstammen en de wei staat vol lama’s. Langs kasteel Hackfort, door de Leestensche Broek en over Warken rijden we terug naar Almen. Weer zwemmen.


En dan met auto’s door het bos naar Vorden waar we à la carte eten bij het driekwart eeuw oude familiehotel Bakker. Aperitief in de tuin, diner aan vier tafeltjes in de serre, die Binnenhof heet. Kalfslever, spoom, brussels lof, mosselen, Arnhemse meisjes, u vraagt, wij dienen op. Iedere zijn eigen consumptiekaartje.

De derde dag gaan we naar Lochem. Eerst rijden we over smalle paadjes langs schitterende formaties van jeneverbesstruiken in het Klein Dochterensche veld, waar ook de korte verhalenschrijver A.L. Snijders woont. De rest van de ochtend gaan te asfalteren wegen ons treiteren. Welke steeg of dijk we ook in of op rijden, overal wordt ons de weg versperd door asfalteermachines. Over de meest onwaarschijnlijke paadjes – we tillen onze loodzware toerfietsen over omgewaaide bomen – weten we uiteindelijk Lochem te bereiken. Koffie bij Scholten tussen het oude Raedthuys en de Gudulakerk.

Dan tussen hoge maisvelden doorploegen over een mulle Hessenweg langs de hellingen van de Lochemse Berg. Op naar Barchem, alwaar een lekkere lunch met grote flessen ijskoud kraanwater op het terras van het gerenommeerde ‘In de Groene Jager’. Weer wordt de groep gesplitst. Er zijn er die langs de kortste weg terug naar het hotel willen. Anderen gaan met Pim en Francine mee naar het Heiligenbeeldenmuseum in de kerk van Cuypers te Kranenburg (bij Vorden), waar tijdelijk veertien tegelpanelen met kruiswegstaties in neogothische stijl te zien zijn, die door Francine en haar tegelemonen nog met veel toewijding uit de Amsterdamse kerk De Liefde aan de Bilderdijkstraat zijn gebikt.

MEE(R)WIND 164

Data: 21, 22 en 23 augustus 2018

Deelnemers: Jet & Pim (op de fiets), Tonja & Martijn (BMW), Margit & Jan , Sjerry en Jan (Lexus), Patricia & Jan, Hilde en Francine, Els en Marja (Volvo), Robert (BMW).

Routes

Dag1: Almen, Eefde, Eesterweerd, Gorssel, Joppe (24 km)

Dag 2: Zutphen, Brummen, Bronkhorst, Baak, Wichmond, Hackfort, Warken (38 km)

Dag 3: Klein Dochteren, Lochem, Barchem en Kranenburg (34 km).

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

MEEWIND 185

MEEWIND 184

Comments


bottom of page