top of page
Zoeken

MEEWIND 165


 

SLINGERT ROND KNOOPPUNT PAALGRAVEN (31 augustus 2018)

 

Bij de viering van het seizoenseinde 2018 deed Meewind minstens twee dingen die het nog niet eerder deed. Het koos het messentrekkersstadje Oss als station van uitval* en het (be)trok zijn ov-fietsen uit een onbemande automaat, wat nog een heel gedoe is, op zijn best eventueel voor herhaling vatbaar. Want je banden kan je er niet meer even lekker oppompen en als er in slag in je wiel zit (wat mij overkwam), kan je niet fluks een beter exemplaar uit een rek trekken.

Eerst Oss. Wie Oss zegt, zegt ook Bende van Oss, Unox en Organon, worst en anti-conceptiepil, Van den Bergh & Jurgens, lees Unilever, Jan Marijnissen (ooit worsten-maker) en Harry de Winter (zijn vader Max vond de pil uit). De schouwberg heet er Lievekamp, zoals in Drachten Lawei, in Emmen Hunneschans, in Apeldoorn Orpheus, in Dordrecht Kunstmin, in Dronten Meerpaal, in Hoogeveen Tamboer en zo zijn er vast nog meer leuke namen te bedenken.

Als je een station lang gemeden hebt als de pest, is dat natuurlijk geen toeval. Naar Oss zit je langer dan een uur in de trein (dat gaat van de fietstijd af), de plaats zelf is uitgesproken lelijk en crimineel en de omgeving is – vriendelijk gezegd – onbestemd.Wij befietsten deze laatste dag van augustus de streek tussen de Peel en de Betuwe, je kunt ook zeggen tussen Het Rijk van Nijmegen en de Meijerij van Den Bosch, of tussen het Land van Maas en Waal en het Land van Cuijk.

Hart van Meewind is dit keer een beroemd snelwegenknooppunt, genaamd Paalgraven. Zoals bekend vertakt de A50 (afkomstig uit Zwolle) zich hier in een afsplitsing naar Eindhoven en een naar ’s Hertogenbosch (A 59) en daar komt nog heel wat bij kijken, vooral als je er steeds met de fiets om- en overheen moet.

Andere knooppunten met even robuuste als raadselachtige namen zijn Deil, Hintham, De Hogt, Galder, Zonzeel en Empel.

Er wordt zo uitgeweid over niks, dat we moeten vrezen dat er onderweg weinig te beleven viel. Dat klopt. Ik heb voor jullie slechts één zandsculptuur (de andere waren nog niet open, hoewel gratis toegankelijk), wat oude rommelbossen met droge vennen, verdacht veel voetspecialisten en opslagbunkers voor gedateerde Amerikaanse kruisvluchtwapens, opmerkelijk veel plaspauzes, één dode Maasarm,één Port van Cleve (ik weet er zo al zes andere, in Nederland) en het vestingstadje Grave (beneden de sluis), bekend van de waterstanden vroeger op de radio.

Plaatsjes waar wij door kwamen hadden namen als Reek, Herpen, Overlangel, Escharen of Duifhuis. We fietsten ook nog door Velp, dat vroeger toch echt naast Arnhem lag. En verder regende het Putwielen, Rusvennen, Maashorsten en Horzakken,. Horzak is een wijk in Oss, net als Kortfort, Ruwaard en Piekenhoef trouwens.

En dan nog iets. Voor het eerst van mijn leven ben ik niet onder hoogspannings-kabels doorgefietst, maar onder de masten die deze kabels leiden zelf. Een fietspadecht overhuifd door heusche hoogspanningsmasten.

Mijn mede-Meewinders hebben er niets van gemerkt, maar als je mij niet gelooft, ga dan zelf gerust kijken op de Paalgravenlaan in industriegebied Vorstengrafdonk, ten oosten van Heesch en op de spreekwoordelijke steenworp van het roemuchte knooppunt. Wals die woorden wellustig over je tong: Paalgraven en Vorstengrafdonk. Subliem.

Meewind 165 op 31 augustus 2018

Deelnemers: Joop, Joost, Jet, Jan Haas, Sjerry & Jan, Matti, Hilde en Francine (9 stuks).

Fietsen: 8 x o.v. en 1 rode fiets van fietshuis Jan Vernooy uit de Kruisstraat.

Route: Oss-Hazenakker, Rijsvennen, Herperduin, Herpen, Putwielen, Overlangel, Oude Maasdijk, Velp, Grave, Escharen, De Bult, Reek, Duifhuis, Gaalse Heide, Schaijk, knooppunt Paalgraven, Vorstengrafdonk, Witte Hoef, Oss-Kortfort (maakt 42 km).

* Er zijn 400 stations in Nederland en Meewind rukte 165 keer uit en doet dat niet altijd per trein maar soms per auto, dus hebben we nog heel wat stations voor de boeg, al weten we zeker dat we ze alle 400 honderd nooit gaan aandoen. Sommige liggen te ver weg voor eendaagse tochten. Of er zijn geen fietsen te huur, of ze liggen in te onaantrekkkelijke gebieden. Waarom zou je gaan fietsen vanuit Boskoop-Snijdelwijk, Heerlen-Woonboulevard, Rilland-Bath of Hengelo-Gezondheidspark? Het vaakst vertrokken wij vanaf Amsterdam Centraal. Andere favoriete Meewindstations hebben vaak dubbele namen. Denk aan Naarden-Bussum, Driebergen-Zeist, Heemstede-Aerdenhout en Ede-Wageningen, Stations waar ik nog graag wil vertrekken en waar we dat nog niet eerder deden zijn: Baflo, Enschedé-Kennispark, Kropswolde, Gouda Goverwelle en Waddinxveen-Triangel.


ZOMER 2018 – SLOTAKKOORD EN NAZIT

Deze bloedhete zomer rukte Meewind in de maanden juli en augustus acht keer uit, zes keer eendaags en twee keer driedaags. We fietsten de Meewinden 158 t/m 165 vanuit Heerde (met auto’s), Hoorn, Leuven, Haarlem, Ede-Wageningen, Ermelo, Almen en Oss. Dat betekent veel water en vaartochtjes (maar zwemmen ho maar, behalve twee keer in Almen): IJssel, Neder-Rijn, Maas, Noordzee, Markermeer, Berkel en Wolderwijd. We reden ook door het Zoniënwoud (onder Brussel), de Kennemerduinen, de Gelderse Vallei en de Achterhoek. In totaal fietsten we 354 km, gemiddeld 29,5, gezien de verzengende hitte en de staat van de fietsen en heur berijdsters best oké. De laatste tocht was de langste: 42 km. Spetterende debutanten waren dit jaar Ina Rilke, Joost Vlieger en Han de Vries. Verder fietsten gretig mee (in abc-orde): Brigitte Pouw, Francine Stoffels, Herman van Gunsteren, Hilde Visser, Jan van Frankenhuysen, Jan Haasbroek, Jan Schipper, Jan Trap, Jet van Dam van Isselt, Karel Hamelynck, Margit van Frankenhuijsen, Marja Schouten, Marjolijn Haasbroek, Martijn Meijer, Matti von Berg, Patricia van Mierlo, Pim Vermeulen, Robert Kuiper, Sjerry Vlerken, Tonja van Rijthoven, Els Ydo (24).

Volgende zomer zou ik bijvoorbeeld wel eens (meerdaags) willen fietsen over de Lünenburger Heide, rond de enclaves Baarle-Hertog en -Nassau, in Friesland en rond Roermond en Kevelaer.

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

MEEWIND 185

MEEWIND 184

Comments


bottom of page