top of page
Zoeken

Meewind 176

Naar Almere Haven en Almere Hout


 

Meewind 178 deed op 13 juli 2021 Almere (letterlijk: ‘groot meer’) voor de derde keer aan. In 2007 verkende Meewind 29 o.a. de Oostvaarders Plassen en in 2009 rondden wij met Meewind 76 de Noorderplassen. Maar dit keer stond het kompas op het zuidoosten en dan heb je het over Almere Haven en Almere Hout.


We waren dit jaar in zevenvoud: Jan & Sjerry, Francine, Hilde, Rogeria en Patricia en uw chroniqueur. Met de Intercity vanaf Amsterdam Centraal bereik je Almere Centrum binnen twintig minuten. Onze unisexfietsen vonden we na een wandelingtje door het moderne stadscentrum van Almere bij het VVV-kantoor aan de Diagonaal. Het was tijd voor koffie, maar die valt in Almere voor elf uur niet te krijgen. Dus eerst maar wat fietsen. Het was broeierig, er was geen zon, het regende steeds bijna maar nauwelijks of net niet. Op naar de oudste woonkern (uit 1980) Almere Haven. Eerst langs het Weerwater, dan over de A6 en vervolgens kronkelend over een rood fietspad tussen woonerven door die De Hoven, De Werven of nog anders heetten.

Koffie aan de oude haven van Almere met Lemsteraak en opzichtige jachten.

Geen appeltaart, Rogeria is woedend. Over de dijk langs het Gooimeer voor een bezoek aan de wijk Overgooi (tegenover Huizen) waar je voor rond de twee miljoen de kapitale villa’s met enorme tuinen voor het uitkiezen hebt.


Langs de Overgooise Zoom fietsen we naar het Cirkelbos, waar je enkele cirkelvormige boskunstwerken alleen tegenkomt als je de fiets laat staan en wandelpaden betreedt. Maar Meewind is geen wandelclub. We willen door naar het Kathedralenbos, maar dat is afgesloten. Je kunt er wel komen,maar dan moet je kilometers om rijden, maar dat doen wij niet, want wij willen lunchen en er staan geen kathedralen in het bos. Er is alleen een landschaps-project van Marinus Boezem, waarbij 178 populieren de vorm aannemen van de katedraal van Reims, maar dat ervaar je alleen zo als je er met een ballon boven hangt, niet als je er tussendoor loopt of fietst.

Het aardige van Meewindverslagen is dat ze je attenderen op leuke tips voor dagtochtjes. Dus pak komend weekend je auto en ga groene cirkels en ander leuks bekijken, je weet nu waar je moet zijn. Ook Oosterwold waar niet te lunchen valt laten we schieten. In deze nieuwe wijk in aanbouw – dichter bij Huizen dan bij Almere Stad - kan je, dankzij de bevlogen architectuurpoliticus Adri Duivesteijn je huis bouwen zoals je zelf wilt. Zeker de moeite waard, alleen te bereiken met een auto, vanaf de A27, over de Stichtse brug de tweede afslag (Vogelweg). De straten in Oosterwold zijn genoemd naar filosofen. Er is b.v. een Karl Marx-, een Norbert Elias- en een Hannah Arendtweg.


Meewind fietst Almere Hout in, ook bekend als de Vogelhorst. De wijk bestaat sinds 1995 en breidt nog steeds uit. De formule is: doodlopende straten met vogelnamen in een bos. Je woont er dus heel rustig, wat mij betreft te rustig. We fietsen over een pad met vier bruggen langs de Hoge Vaart en bereiken De Kemphaan in het Waterlandsebos. De Kemphaan is alles: jungle, dierentuin, speeltuin, natuurwinkel, kas, zorgboerderij, camping, landgoed, milieucentrum, uitheemse dierenopvang en vast nog veel meer. Dus eten we in een jungle tosti’s, ijs, koeken en broodjes, die ons gebracht worden door lieve, fysiek en anderszins uitgedaagde, jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de verte zit een tamme sneeuwuil. Na het verlate noenmaal rijden we door het Waterandsebos en langs het onvoltooide Kasteel Almere terug naar Almere Stad. We fietsen nu langs de andere kant van het Weer-water met rechts de filmwijk en links het Lumièrepark. We leveren de fietsen in en zetten het op een shoppen. De topjes, maillots en niemendalletjes kosten hier niks. Patricia koopt voor een habbekrats bij de failliete Miss Etam twee mintkleurige pumps voor twee rechtervoeten. Een deel van de groep (Hilde, Patricia, Rogeria en de Haas) rondt nog feestelijk af met een pro secco bacchanaal in de voorname Eerste Klasse Wachtkamer op Amsterdam CS.


Almere ziet ons zeker terug. Een volgende Meewind wil op zijn minst door het Beginbos en langs het Muiderstrand, door Almere Duin, Cascadepark en Homeruskwartier en dan via de Nordics en de Lepelaarplassen door het Bos der Onverzettelijken en het Hanny Schaftpark terug naar Almere Stad.


Route Meewind 176: Almere Stad - Almere Haven - langs Gooimeer - Overgooi – Cirkelbos - Almere Hout - langs Hoge Vaart – Stadslandgoed De Kemphaan – Waterlandsebos – Kasteel Almere – langs Weerwater en Filmwijk – door Lumièrepark terug naar Almere Stad (23 km).

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

MEEWIND 185

MEEWIND 184

Comments


bottom of page