top of page
Zoeken

MEEWIND 183

Bijgewerkt op: 27 aug. 2022

Naar Flauwe Werk, Korte Reke & Neeltje Jans

 

De laatse zomerdriedaagse van 2022, Meewind 183 voor intimi, begint bij fietsen-verhuur De Bever aan de Dijkstelweg in Ouddorp. Tweelingbroer Niek, die ook een dagje meefietst, zit er onder een boom te wachten. Het godvrezende Ouddorp ligt op de kop van het Zuidhollandse eiland Goeree-Overflakkee, bekend van zijn uien, die juun heten. Het eiland is niet aangesloten op het spoorwegnet. Per auto kom je er het makkelijkst via de A 4, door de Benelux- en Botlektunnel en dan over Voorne-Putte en de Haringvlietdam.

Op luxe stadsfietsen rijden we het dorp in waar het weekmarkt is en alle terrassen vol zitten. Maar bij Akershoek binnen is tafel 13 nog vrij en de koffie naar behoren. We fietsen langs de haven en de mosselpercelen in het Springersdiep naar het schattige middeleeuwse vissersdoprje Goedereede. We lunchen bij gasterij ’t Sas aan het Spui, waarbij sommigen vanwege de hitte naar binnen vluchten. Dan gaat het verder over Oostdijk naar De Kwade Hoek en door de Oost- en Middelduinen naar beachclub Looxs op het strand van het Flauwe Werk, waar Han de Vries de onbarmhartige housedreunen niet te harden vindt. Francine heeft nog een ultiemere gehoorbeschadiger ontdekt, toen ze op het toilet de handdroger aanzette. Het is

27 graden. We beulen verder, maar halen de vuurtoren en de Punt niet. Door de Westduinen met het korte golfzendstation Echelon van de Marine en langs de Klepperstee keren we terug naar de fietsenverhuur. Gevolgd door drie auto’s (van Niek, Han en Tom Swaab), rijd ik voorop over de Grevelingendam naar ons hotel in Burgh Haamstede, op de kop van het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland.

Grand Hotel ter Duin ziet eruit als een Engels landhuis, maar dan bestaand uit gekoppelde huizen in diverse kleuren en met wisselende dakkapellen en dat dan weer in een kuil die je bereikt via brede trappen en hellingbanen. Zoiets ongeveer.

Binnen is het ruim en feestelijk, met één dissonant: ontbijten en dineren doe je in een kelder zonder daglicht. Dat heeft iets sfeervols, met wel het nadeel dat je met geen mogelijkheid kunt zien wat er op je bord ligt en de ervaring leert dat dat geen toeval is.Dag 2

De bedoeling is om langs het Schouwenduin en door de Verklikkersduinen naar toeristenhel Renesse te rijden. Al snel verliezen we Han die geplaagd wordt door de fatale combi blote bast-verkeerde nacht-sterke drank-te sterke koffie- te overvloedig ontbijt. Hij meldt dat hij bij een bordje naar een strandhotel is gestrand en wordt door Robert teruggehaald. Intussen zit Tom (die niet meefietst) te lang te wachten in Renesse waar het weekmarkt is en alle terrassen vol zitten. Uiteindelijk laven we ons bij Heerlijk Zo aan de Korte Reke, waarbij Francine een welverdiende bolus nuttigt. Door de Vroongronden, met de hei in purpertooi, keren we terug naar Haamstede. Het Slot is gesloten en de visrestaurantsworden door Robert Kuiper en Francine afgekeurd. Bij pannenkoekenmolen

De Graanhalm moet je in de brandende zon wachten in een lange rij met Duitsers, Dus rijden we door naar De Soete Suikerbol waar de rijen nog langer zijn. Uiteindelijk belanden wij bij kampeerboerderij Molenberg, pal naast ons hotel, waar alles klopt: rust, schaduw, ruimte, aardige mensen en poffertjes, tarwebier, geitenkaassalade, bitterballen en stroopwafel parfait. Het is te warm voor de Westerenban en de stompetoren aan de Oosterschelde. Douchen, slapen, zwemmen en drinken.

We willen niet een tweede avond onder de grond eten en wijken uit naar het vermaarde Vissershuis op Westerschouwen, waar ze nog weten hoe pure tarbot, heilbot en kabeljauw moeten smaken.Dag 3

Ons derde eiland is Walcheren, dat we aanrijden over de stormvloedkering met Roggeplaat, Neeltje Jans, Roompot en Veerse Meer. Fietsenverhuur Festina Lente is lastig te vinden want in Oostkapelle is het weekmarkt. Vandaag wordt Han geplaagd door een witte fiets met een verkeerd gesitueerd zadel, waardoor kracht zetten onmogelijk is. Hij geeft geen kik en rijdt de hele tocht uit, want na Dien Bien Phoe is dit alles een peulenschil. Door bossen rijden we naar Domburg voor verpo-zing in het chique paviljoen Strand 90, nog bekend van Meewind 151 in 2016, waar we Noor en André ontmoetten en Hein een rode bril verloor. Door het drukke centrum van Domburg rijden we terug naar kasteel Westhove en door het Oranjebos en over de Noorddijk – wind mee – naar Vrouwenpolder. Puike pannenkoeken bij De Heksenketel. Voor Breezand en Aagtekerke is geen tijd meer. We keren terug naar Oost-kapelle en bereiken via verschillende routes dik twee uur later Amsterdam. Ook daar is het feest nog niet afgelopen. Een harde kern – Robert, Tom, Jan, Francine en Patricia – doet na Welling ook nog De Vier Jaargetijden aan voor een bescheiden pastafinale.


Meewind 183 naar Goeree, Schouwen en Walcheren werd verreden op 23, 24 en 25 augustus door Colette Romein, Robert Kuiper, Francine Stoffels, Han de Vries, Patricia van Mierlo, Jan en Nico Haasbroek, geestdriftig aangemoedigd door Tom Swaab, die ondertussen ook nog wat boodschappen deed in België.


Routes

Dag 1

Ouddorp, Haven, Goedereede, Oostdijk, De Kwade Hoek, het Flauwe Werk, Westduinen (22 km.).

Dag 2

Burgh, Verklikkerduinen, Renesse, Vroongronden, Haamstede (19 km.).

Dag 3

Oostkapelle, Westhove, Domburg, Westhove, Vrouwenpolder (20 km).

181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

MEEWIND 185

MEEWIND 184

Comentários


bottom of page