top of page
Zoeken

MEEWIND 185

Naar Dinkeldal, graafschap Bentheim en landgoed Twickel

 

Voor het eerst maakte Meewind gebruik van reisorganisatie Goed verblijf.nl, dat zijn tenten heeft opgeslagen aan de Wollegrasstraat in Westerhaar, zoals algemeen bekend ingebed tussen Vroomshoop en de Engbertsdijksvenen. Je bent dan in het noordoosten van Overijssel, net niet meer in Twente. Wij opteerden voor de driedaagse fietsva-kantie Bad Bentheim &Twente. Je fiets dan van Denekamp over het Lutterzand naar Bad Bentheim en weer terug over Nordhorn naar Denekamp. Dat hebben wij natuur-lijk niet zo gedaan. Meewind kiest altijd zijn eigen routes. Ons ging het om een goedkoop arrangement en om twee hotels: De Schout, hartje Denekamp en de Bentheimer Hof, pal naast het station van Bentheim, waar de trein naar Berlijn altijd een tijdje stil staat om van locomotief, personeel of van stroomspanning te wisselen.

We waren weer eens met lekker veel mensen, dertien in totaal. Daarvan hadden er vier zelf geboekt, waren er vier met eigen fietsen, twee kwamen met de trein. Zes Meewinders zetten eigen auto’s in en Tom van Francine fietste niet mee.
Dag 1, dinsdag 8 augustus 2023

We ontmoeten elkaar in Denekamp (achter Oldenzaal), waar onze fietsen klaar stonden en waar we allerlei soorten koffie slurpten. En toen begon het. Eerst langs het Huis Singraven met de molen (voor olie, hout en graan) met drie onderslagraderen op de Dinkel. Daarna slingerden we heerlijk door het Twentse land tussen Beuningen, Volthe en Rossum. Tot we getrakteerd werden op een ongemeen felle stortbui aan de

N342, halverwege Denekamp en Oldenzaal. Er was alleen een vrachtauto om achter

te schuilen, maar dat hielp nauwelijks, vooral omdat die ook weer wegreed. Via de Hanhofweg suizen we korte tijd later de Paasberg af naar Paviljoen Lutterzand voor een smakelijke lunch, die een deel binnen genoot en een deel op het overdekte terras met kunstvuur. We rijden noordwaarts door het Lutterzand, een gebied met bos, heide, vennen en zandverstuivingen, vlak tegen de Duitse grens. Bij paalkop 55 splitsen we. Een deel van de groep o.l.v. akela Stoffels blijft over de grens rijden, langs het Ezelsgoor en raakt tot slot verzeild in een orgie van straatje, bruggetjes en watertjes in de nieuwbouw van Denekamp. Een bedaagder deel van de groep blijft dichter bij de Dinkel en rijdt langs het Ortven en door het buurtschap Mekkelhorst terug naar het centrum van Denekamp. ’s Avonds zijn er drie voedzame gangen, begeleid door niet al te avontuurlijke wijnen in een gezellige gelagkamer met uitzicht op het Nicolaasplein met grote kei. Onder het genot van door Mr. Meewind aangeboden drankjes, vertel ik wat over de toekomst van Meewind, waarin alles wat kleiner zal zijn.


Dag 2, woensdag 9 augustus

Met auto’s rijden we over Nordhorn naar het graafschap Bentheim, dat Meewind niet eerder aandeed. Behalve Jet en Pim die veel rustieker via het Lutterzand, Walseite en Gildehaus fietsen. Maar daarna, vanaf Bentheim Bahnhof moet ook het peloton einfach losfahren, zoals we in Münsterland zeggen. Op fietsen van Actief Twente uit Beuningen rijden we langs een oblisk over een bospad en dan gaat het meteen al mis. Knotenpunkt 32 is niet te vinden. Dat lukt pas als we de stadsplattegrond kunnen vergelijken met de fietskaart van het graafschap. Dan blijkt dat paal 32 niet zuidelijk maar noordelijk ten opzichte van de Fachklinik ligt. We nemen viaducten over Autobahn A32 heen en terug en ontdekken dan een wonderschoon landgoed Waldseiter Hof waar de hausgemachte Schwarzwälder Kirschtorten gretig aftrek vinden. Gildehaus laten we op advies van Jet en Pim links liggen. In Bad Bentheim klimmen we omhoog naar de Burg voor een lunch met fabelhalt uitzicht bij Ferdi-nands Burgcafé. Al snel wuiven Sjerry en Jan van een Pulverturm, om daarna ook nog even wat Hollandse meesters te monsteren in Museum am Herrenberg. Iedereen is vrij om cultuur te proeven in de historische stad met het ‘Bentheimer Gold’, een fraaie gele zandsteen. Een klein groepje fietst liever nog wat door het Bentheimer en Hutewald. De cultuursnuivers raken op de terugweg naar het hotel lelijk de weg kwijt Met onmin tot gevolg. Maar ’s avonds in bistro Gare du Nord waar hoog boven de eettafel een speelgoed locomotiefje rondrijdt, komt alles weer goed.


Dag 3, donderdag 10 augustus

De laatste dag staat het unieke landgoed Twickel op het programma. Daarvoor moeten we eerst 35 km naar het westen, naar Delden, vroeger Ambt en Stad Delden, een plaatsje met stadsrechten sinds 1333. Over de A30, de A1 en de A35 ben je er in een wip. Han zette abusievelijk even koers naar Osnabrück maar deze omissie kon makkelijk worden geredresseerd. De fietsen van Stam uit Holten werden uitgeleverd bij een kolosaal sporthotel in een buitenwijk van Delden. Jet en Pim maakten de reis naar Delden voor een deel met een Duitse boemel en voor een deel op de eigen stalen rossen. Als eerste inspecteert Meewind de Deldeneresch tussen Oele en Wiene ten zuiden van het Twentekanaal, ook wel kanaal van Zutphen naar Enschedé.Over de Sluis Delden keren we via de Langestraat terug naar het oude centrum.

Daar heeft Tom een tafel op het terras laten indekken voor een overvloedige lunch, waarbij Jet en Pim alle vloeibaarheden voor hun rekening nemen. Langs de watertoren rijden we over de Dasselaar naar het Hellecaterveld en buurtschap Azelo. We worden vermaand door een boer. Hij heeft gelijk, wij hebben een bordje over het hoofd gezien en waren bijna een broedgebied binnengepeddeld. We moeten het natuurreservaat Braamhaarsveld missen en rijden langs de Twickelervaart naar de Noordmolen, een meer dan 650 jaar oude watermolen voor het persen van olie. Daarna rijden we over een kostelijk maar ijskoud slingerpaadje door het bos waar Hans’ ingewanden deerlijk op de proef worden gesteld. Enkelen bezoeken de landgoedwinkel ‘voor al uw aarde-werk, tafellinnen, marmelades, vogelgidsen en wildgebraad’, anderen verlustigen zich aan Het Kasteel met de grote vazen. Voor de strak gesnoeide taxus en buxusfiguren is geen tijd en de moestuin is vandaag gesloten. Het is ook mooi geweest. We pakken een tunneltje, zwaaien de treinreizigers Jan en Pim uit en lessen op kosten van Jan & Margit onze dorst. Maar daarna rijden we terug naar Welling, het vertrouwde praat-huis dat Herman & Jan als eersten nog voor zessen bereiken.


De deelnemers:

Jan & Margit, Jan & Sjerry, Tom & Francine, Han, Herman & Robert, Jet & Pim en Jan & Patricia (13).


De Routes:

Dag 1: Denekamp, Singraven, Volthe, Het Everloo, Roderveld, Paaschberg, Molterheurne, Lutterzand, Beuninger Achterveld, Mekkelhorst, Denekamp (24 km).

Dag 2: Fachklinik, Hutewald, Wengsel, Waldseite, Hagelshoek, Bad Bentheim, Bentheimer Wald (22 km.)

Dag 3: Delden, Oele, Deldeneresch, Wiene, Sluis Delden, Delden, Hellecaterveld, Azelo, Noordmolen, Twickelerbosch, Delden (Vogelbuurt) (23 km).

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

MEEWIND 184

Comments


bottom of page