top of page
Zoeken

TWEEWIND 166


 

JAKARTA | JUMBO | CEUVEL | PLLEK (14 December 2018)

 

De Hazentweeling was 75, dus dat moest – net als bij 65 – fietsend gevierd worden.

Gewoon, op eigen karretjes, en vanwege de snijdende oostenwind niet buiten Amsterdam. Dik dertig gelukkigen werd uitgenodigd en twintig gaven acte de présence. Daarvan fietsten er twaalf mee, Patricia stepte mee op haar majestueuze autoped en de overige zeven zaten mee aan aan de gezamenlijke lunch in PLLEK op de voor-malige NDSM-werf in Noord.

Het feest begon om half tien. Je kon vanaf dat moment de woning van Jan en Patricia

aan de Bogorbeach bezichtigen met aan twee kanten een magnifiek uitzicht op het IJ. Marijke kwam eens kijken en ook Jet en Pim wipten binnen.

Vanaf tien uur vertrokken we vanaf de eindkeerlus van lijn 7 op het Azartplein.

Er werd begonnen met een rondje Java-eiland. Langs winkelcentrum Brazilië, het Lloydhotel, Panama, het Ramses Shaffyhuis en pakhuis de Zwijger, over de Jan Schäferbrug naar het splinternieuwe en wonderschone hotel Jakarta. In de hoog gelegen lounge dronken we koffie met appeltaart uit de interne bakkerswinkel.

Daarna terug door de grachtjes en tuintjes van het Java-eiland, met nog een toegiftje KNSM-eiland en dan met het Oostveer over naar Noord. Eerst langs het IJ (Hangar, filmhuis FC Hyena en restaurant De Goudfazant) en door het Hamerkwartier naar de multi-foodmarkt van Jumbo met pizza- en broodovens, verse vis, oosterse lekkernijen en restaurant.

En toen kreeg de jarige Mr. Meewind een lekke band, maar Patrcia wist een fietsenfabriekje, waar de ventiels werden vastgedraaid, zodat de tocht kon worden voortgezet.

Eerst door het Vogelkwartier en het W.H. Vliegenbos, daarna over de Nieuwendammerdijk, weer terug door de vogelbuurt en over de sluizen in het Noordhollandskanaal naar Tolhuistuin, Amsterdamtoren en Eye. Van Overhoeks over een weg in aanleg naar de Van der Pekbuurt en toen had iedereen zulke koude voeten, dat ik een warme chocoladestop inlastte in een van de wonderlijkste eetgelegenheden van Amsterdam: De Ceuvel, in de doodlopende Korte Papaverstraat.

Denk aan sloophout, oude rails, verkommerde tuin, onduidelijke kunst, open haard en uitzicht op een vuurrood lichtschip.

Vervolgens reden we door het Noorderpark en over de Buiksloterdijk naar De Bongerd en vandaar naar NDSM, waar bij PLEKK – opgetrokken uit containers, maar met het mooiste uitzicht over het IJ – de prosecco klaar stond, gevolgd een lunch met een vingerhoedje soep, hoge donkere, ruige broden met aubergine en anderszins begeleid door bakken sla, een echte lesbohap. Alles aan hoog gelegen lange tafel met weinig ruimte tussen balustrade en muur.

Mijn intieme vriend Robert Kuiper liet rode en witte wijnen aanrukken en declameerde uit een nachtelijke ontploffing van zijn dichtader, waarin de é-uitgang bijna te veel eer werd aangedaan: holadiee, toverfee, jamboree, keizerssnee en hatsjikedee.

Ik las zelf een korte kerstoverdenking uit het prachtblad Argus voor, die door mijn tweelingbroer Nico werd geannoteerd. Soms beleeft zelfs de eeneeiigste tweeling dezelfde traumatische gebeurtenis – direct na de geboorte als Jezus in het kribje moeten – totaal verschillend.

De deelnemers aan verjaarsMeewind 166 op vrijdag 14 december 2018

Op de autoped: de knappe Patricia, op fietsen: Rogeria, Marijke, Hilde, Herman, Matti, Robert, Ina, Jet & Pim Jan & Sjerry en Mr. Meewind.

Alleen bij de lunch: broer Nico, dochter Lot en moeder Ine, Francine, Karel en Jan & Brigitte.

Uitgenodigd, maar verhinderd: Ike, Joop, Han, Els, Eveline, Tonja & Martijn, Joyce, Jan & Margit, Dorien en Hein.

Het fietsparcours: Vanwege de 75ste verjaardag was er door Amsterdam Noord een route uitgezet door precies 75 straten. Wij deden de volgende vijftien buurten aan: Java-eiland en KNSM-eiland in Oost en Hamerkwartier, Vogelkwartier, Vogelbuurt, Vliegenbos, Nieuwen-dammerdijk, Overhoeks, Van der Pekbuurt, Bloemenbuurt, Noorderpark, Buiksloterdijk, Banne-Buiksloot, De Bongerd en NDSM in Noord.

Wie de exacte route wil hebben, om deze zelf nog eens na te fietsen, kan deze per mail bij mij aanvragen.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

MEEWIND 185

MEEWIND 184

Commentaires


bottom of page